coton de tulear, Coton de Tulear mladiči

Coton de Tulear, Psarna FIGARO & DINGO, Coton de Tulear, mladički, vzreditelji v Sloveniji, mladički pasme Coton de Tulear, http://www.psarna-coton-de-tulear.si/, bombažki, https://www.facebook.com/figarodingo.cotondetulear/,

petek, 9. december 2011



COTONDE TULEAR  - opis pasme 


Coton de Tulear


Coton de tulear je zelo stara pasma, ki izvira in je nastala na Madagaskarju. Domneva se, da so predniki Cotona različni Bišonom, Maltežanom podobni družni psi, ki so bili pripeljani na otok z ladjami kjer so se na Madagaskarju parili z lokalnimi psi. Pasma je prav tako znana, kot kraljevi pes in Coton je še vedno na tem otoku nacionalni pes.
Psiček  je družabne in prijazne narave. Je igriv, vesel, strpen, snažen krasno se prilagodi katerem koli življenjskem slogu. Zelo se naveže na svojo družino in živi v harmoniji tudi z drugimi domačimi živalmi. Kljub svoji majhnosti je ta kuža zelo vzdržljive narave in se ne brani dolgega sprehoda. Cotončki so tudi pravi crkljivčki nam namenjeni, kot družinski sopotniki. Primerni so za bivanje v hiši ali v stanovanju. Kožuh Cottona je  nadvse  dobrodošel tudi za ljudi z alergijo na pasjo dlako. Kajti dlaka Cotona je brez pasjih pršic in je  hipoalergena (ne povzroča alergij). Načeloma so dobri  plavalci in tudi dobro prenašajo vročino. Njegov značaj  je ključna značilnost te pasme.
Nega Coton de Tulearja ni težavna in nebi smela delati večjih preglavic. Prepogosto kopanje ni zaželeno, dovolj enkrat, maksimalno dvakrat mesečno. Česanje enkrat tedensko. Dlako večino lastnikov obvladajo sami doma. Nekateri pa ravno tako, kot pri drugih dolgodlakih pasmah potrebujejo nasvet strokovnjaka, ki mu je ta vrsta nege in dlake poznana. Paziti je potrebno tudi, da so nohti psa redno striženi, ušesa pa naj bodo čim bolj zračna (populimo dlako iz ušes ter obrišemo odvečno maslo, ki se nahaja v sluhovodu).
Coton de Tulear je zdrava pasma. In, če nudite psičku ugodne prijazne življenjske pogoje, ga pravilno prehranjujete z vami lahko doživi  tudi 15. let ali več.






www.psarna-coton-de-tulear.si


avtor: Figaro & Dingo psarna, Kokalj Martina, Moravče ... vzreja, oskrba in nega psov ter svetovanje.















































Ni komentarjev: